förberedelser

Inför din sång-/röstlektion

sånglektion

Vad vill du göra?
Fundera på en eller flera låtar du skulle vilja jobba med. Det går också bra att jobba med egenskrivet material, blandade fraser från din repertoar (om du har någon sådan), på att lösa ett specifikt problem eller prova på olika saker utifrån CVT - valet är ditt! Desto bättre du kan melodin på låten desto mer kan vi använda tiden till att utveckla din teknik och uttryck.
Även om du väldigt specifikt vill öva på t ex höga toner, rekommenderar jag ändå att du har tänkt ut en låt med just höga toner. Om du vill "bli bättre på att sjunga" och inte har några särskilda mål går det givetvis också bra, då hjälper jag dig med upplägget - men välj ändå en låt!

Komp/bakgrund
Piano: Om du vill så spelar jag ett enklare pianokomp om ackorden går att hitta på internet eller om du tar med dig noter. Ifall du tar med dig noter måste ackorden vara utskrivna. Det går att hitta ackord till de flesta välkända låtar på internet (särskilt populärmusik), och det går oftast bra för mig att kompa direkt från dessa. För ett korrektare komp, ta med dig noter. Sök ackord på din låt »

Karaokebakgrund: Många låtar finns som karaokebakgrunder på Spotify (eller Youtube) och kan vara roligare att sjunga till om du ska sjunga t ex rock/metal. Sök helt enkelt på låttiteln + "karaoke" för att ta reda på om det finns karaoke till din låt. Jag har en app som gör det möjligt att ändra tonart på karaokebakgrunder från Spotify. Om det är viktigt för dig med ett exakt komp är det bättre om du sjunger till en bakgrund än till mitt komp.

A capella/eget komp: Det går självklart också bra att sjunga a cappella eller att kompa själv. En akustisk gitarr finns på plats.

Låttexter
En ipad finns i studion för att ta fram låttexter från internet. Om texten inte finns på internet eller om du hellre vill ha ett papper är du välkommen att ta med dig det.

Duolektion
Samma som ovan gäller, men ni kan också välja att sjunga en låt/del av låt tillsammans. Vi skapar tillsammans ett upplägg som passar er.

Fler frågor?
Har du fler frågor eller funderingar inför din sånglektioner är du alltid välkommen att kontakta mig.

Information för dig som förälder
För barn gäller samma upplägg. Jag finns självklart där och leder när det inte finns tydliga mål eller önskningar - precis som med vuxna. Barn uppmuntras att själva välja låtar men jag hjälper till med låtar om det behövs och ser till att de får prova olika saker för att utvecklas musikaliskt och röstmässigt.
Är du osäker på om mina sånglektioner skulle passa ditt barn så är du välkommen att kontakta mig för mer info.

röstlektion

Vad vill du göra? 
Fundera på vad det är du vill ha hjälp med och i vilka sammanhang som du skulle behöva mer kontroll eller skulle vilja ändra något med din röst. Om du vill så kan vi blanda in sång också och växla mellan att jobba med tal och sång. I så fall kan du även fundera på en låt (se ovan) eller någon fras.

Text
Ta gärna med dig en text som vi kan arbeta med din talröst utifrån. Något som du är bekväm med att läsa eller som du kan utantill. Det går också bra att läsa en artikel från nätet eller dylikt, en ipad finns på plats.