3 vanliga myter om sång

En snabb googling på ”singing technique” och oj vad många konstigheter man stöter på. Upp kom bland annat en artikel på allt som är skadligt för rösten. Däribland fanns varningar om att sjunga med platt tunga, att pressa upp bröstklangen ”för högt” samt klassikern att sjunga med för högt struphuvud.

Mina svar på det? 

Tungan kan man antingen ha platt och bred eller sammanpressad beroende på vilken klangfärg man är ute efter. Det är inget problem att ”pressa upp” bröstklangen så länge vi inte pushar Overdrive över dess gräns (D5 för kvinnor och C5 för män). Angående struphuvudets placerings så måste det höjas för höga toner, speciellt i Edge. Det är ofta en lösning när de höga tonerna är svåra att ta.

Det finns en uppsjö missuppfattningar i ämnet, och tyvärr även direkt skadliga sång- och rösttips. Ovanstående är bara ett axplock. Det finns dock några saker jag stöter på lite oftare än andra.


3 vanliga myter om sång:

1. Vi föds med en röst som antingen passar eller inte passar för sång.

2. När man sjunger måste man stå upp med en bra kroppshållning.

3. För att inte skada rösten måste man sjunga upp.

Det finns såklart mycket att säga om detta ämne och i slutändan så måste varje person avgöra vad som fungerar eller inte fungerar för denne. 

Har du hört något om sång eller rösten som du funderar på om det verkligen kan stämma? 

i kategori:

lämna en kommentar & dela