Visdomsord från The Practicing Mind

Om det är något som alla sångare kämpar med så är det att få till övningen. Om inte jämt, så åtminstone i perioder. Motivation att öva och framförallt att inte ge upp och lägga övningsambitionen på hyllan är svårt. Hur många gånger har du tänkt att du ska öva 10 minuter varje dag, men gett upp första veckan redan? Det har i alla fall jag gjort många gånger.

En bok som jag tycker ger otroligt bra visdomsord på temat övning är boken The Practicing Mind: Developing Focus and Dicipline in Your Life av Thomas M. Sterner. På bokens framsida står det ”Master any skill or challange by learning to love the process”. Haha. Jag skrattar när jag läser den meningen, för hur svårt är det inte att älska processen?

Fokusera på processen!

I dagens samhälle är vi så resultatfokuserade att det är svårt för oss att hitta det tålamod och den uthållighet som krävs för att nå de saker som kräver ansträngning. Helst vill vi ju bara trycka på en knapp och så är det klart! Det paradoxala i det här är att ju mer vi lyckas fokusera på processen, det vill säga vägen mot målet, desto snabbare och enklare kan vi nå dit. Det är min största lärdom från The Practicing Mind.

Använd målet som ett roder

Det handlar alltså inte om att vi ska sluta ha mål att sträva mot, utan om att vi ska flytta vårt fokus från resultatet till processen. I boken skriver Thomas Sterner att vi ska använda målet som ett roder, istället som en mätstock för hur långt ifrån målet vi befinner oss. 

Han skriver:

”När du håller dig till din uppgift och är närvarande i varje ögonblick så kommer målet mot dig friktionsfritt och med enkelhet. Om du istället konstant fokuserar på målet du siktar mot, skjuter du det ifrån dig istället för att dra det mot dig. Varje gång du tittar på målet och jämför din position i förhållande till det så bekräftar du också för dig själv att du inte har nått det. I verkligheten behöver du bara påminna dig själv om målet då och då och använda det som ett roder för att kunna fortsätta röra dig i rätt riktning.” (Fritt översatt från engelska)

Kan du vara i processen när du övar sång?

Är det inte ett typiskt scenario för oss sångare? Man blir helt enkelt så nedslagen över hur det låter just nu i jämförelse med hur man vill att det ska låta när man sjunger. Så varför inte bara ge upp? Orka bry sig lixom, och vips så har övningsschemat hamnat i soptunnan. Vi behöver öva på att älska processen. Eller i alla fall öva upp våra muskler för att om och om igen återvända till processen.

Vad tror du? Känner du igen dig i scenariot jag målar upp? Skriv gärna i kommentarerna!

Liknelsen med att simma över en sjö

I boken skriver han också en liknelse med att simma över en sjö, och hur det går enklare om man fokuserar på att faktiskt simma än hur långt kvar man har. Jag tycker den här liknelsen är så bra att jag översatt den och gjort en PDF som du kan ladda ner.

LADDA NER PDF 

FÅ UTDRAG FRÅN MITT FAVORITSTÄLLE I BOKEN DIREKT TILL DIN MEJL:

i kategori:

Gillade du inlägget? Tipsa dina vänner:

lämna en kommentar: